Рибаков Олександр Володимирович: другие произведения.

Отчет: Сплав по Катуни на Алтае

[Современная][Классика][Фантастика][Остросюжетная][Самиздат][Музыка][Заграница]|Туризм|[ArtOfWar]
Активный туризм: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Помощь]
  • Оставить комментарий
  • © Copyright Рибаков Олександр Володимирович (kamyanets@mail.ru)
  • Обновлено: 10/04/2011. 24k. Статистика.
  • Отчет. Водный:Алтай , К4
  • Дата похода 19/08/2002
  • Маршрут: р.Урсул - р.Катунь
  •  Ваша оценка:
  • Аннотация:
    После подготовительного сплава по Днестру мы поехали в на сплав по порогам Катуни и Урсула. Незабываемые пейзажи, интересные пороги, классная компания

  •   Сплав на катамаранах рЄками Урсул-Катунь (ГЄрський Алтай), 4 к.с.
      
      День 1: 23 липня
      
      Ми сьогоднЄ черговЄ, маЊмо зварити снЄданок. Тому вставання у нас близько 7.00. СнЄданок. ПЄсля снЄданку купаЊмось в УрсулЄ, змиваЊмо дорожнЄй бруд. Вода в рЄцЄ досить холодна Є швидка, хоча рЄка в цьому мЄсцЄ маЊ рЄвнинний характер. Ширина близько 10 м, русло звивисте, береги трав'янистЄ.
      ПЄсля водних процедур я з АндрЄЊм займаюсь сортуванням продуктЄв, засипанням сухого молока в пляшки Є пЄдготовкою харчЄв до водноNo мандрЄвки, теж саме робить жЄноча половина киNoвськоNo команди. Борис з Кам'янцем збирають катамаран, теж саме робить чоловЄча половина киNoвськоNo команди. КрЄм нашого керЄвника, вЄн походжаЊ мЄж катамаранами Є займаЊться "конструктивною" критикою. ПЄсля обЄду ми добиваЊмо катамаран, успЄшно здаЊмо своЊ перше чергування Є вирЄшуЊмо пЄднятись в гори. Погода сьогоднЄ змЄнна, то хмари, то сонце. Ми вибираЊмо всЄ необхЄднЄ речЄ, якЄ можуть допомогти вижити нам у незнайомих горах. Почуття першовЄдкривачЄв (принаймнЄ для себе) у нас ще не притупилось.
      
      После сплава по Днестровскому каньйону Урсул впечатляет.
      
      Наш табЄр знаходиться на лЄвому березЄ правоNo притоки Урсула - р.Курата, в невеликому лЄсочку. Десь близько 1-го км вЄд нас проходить основна комунЄкацЄйна ланка РеспублЄки Алтай - Чуйський тракт. До нього Є стелиться ледь помЄтна стежина у травЄ, якою ми Є мандруЊмо. Тракт - вузька дорога (двосмугова), з хорошим покриттям, хорошою розмЄткою Є досить швидкими машинами. ЯкЄв ми тут не зустрЄли, хоча й сподЄвалися. Днестр
      ПрямуЊмо до невисокого хребтика (1200 - 1300), що знаходиться десь за 2 км вЄд нашого табору. Особисто мене алтайськЄ гори вразили двома речами:
      1. ПЄвденнЄ схили повнЄстю оголенЄ - трава Є скелЄ, а пЄвнЄчнЄ повнЄстю порослЄ деревами.
      2. Масиви гЄр дуже стрЄмко падають вниз Є переходять в плоску долину рЄки. НемаЊ промЄжного елементу.
      
      Деремося на гору по ледь помЄтнЄй стежцЄ. Видерлись на хребет, але тут не легше. СЄдла дуже глибокЄ Є доводиться скидатись вниз Є знову дертися на гору. КраЊвиди вражають. Меандри рЄки, гори, хмари....хмари - треба повертатись, вже й вечорЄЊ. Скидатись вниз не легше, сипуха. Надибали дикий агрус, поNoли. СкидаЊмось на ферму, але NoNo обходимо пам'ятаючи про ненажерливих клЄщЄв, що люблять такЄ мЄсця.
      Ми в таборЄ.
      Отдых в Украине
      Катамаран КостЄ лежить з розЄрваним черевом, а його нутрощЄ (балон) перевЄряються на наявнЄсть отворЄв. Можливо завтрашнЄй вЄдхЄд вЄдкладеться. Це Є засмучуЊ (надоNoла одноманЄтнЄсть), Є звеселяЊ - невЄдомЄсть, що попереду лякаЊ. Хоча киNoвська половина групи до РЄки ставиться легковажно Є це нас дивуЊ: чи то ми такЄ недолугЄ, чи то вони такЄ "долугЄ".
      
      День 2: 24 липня
      
      Близько 8.00 - вставання, 9.00 - снЄданок. ПакуЊмось Є сЄдаЊмо на воду тренуватись. Кияни ще не готовЄ. Намагалися впхати усЄ речЄ на балони, але повнЄстю це не вдалося - дещо лежить на каркасЄ. КрЄм того кияни дали ще нам сумку з крупами. 13.00 - ми ще не вЄдчалили, загальна фотографЄя, вЄдчалюЊмо - 13.30. КиNoвськЄ катамарани явно перевантаженЄ, та зЄ слЄв КостЄ - це все перекус, до порогЄв маЊмо з'Noсти.
      ВЄдчалюЊмо, рЄка з швидкою течЄЊю, вузькими протоками, мЄлинами - схоже на рЄвнинну рЄку. ЗустрЄчаються похилЄ дерева Є мости. За день зустрЄли 4-и мости, останнЄй з яких був досить низький, я зачепився жилетом, та якось пропхалися (за бЄльшоNo води може бути непрохЄдним). ПричалюЊмо близько 16.00 перед селом Онгудай - районний центр, на правому березЄ за селом Шашикман Є як пЄзнЄше виявилось на великому островЄ. ПЄзнЄй обЄд, який для всЄх крЄм того став Є довгоочЄкуваним. У нас пЄсляобЄднЄй розбЄр карти Є "польотЄв", кияни вЄдпочивають. Рання вечеря, гра на гЄтарЄ. ПочинаЊмо грати "таЊмного друга". Близько 22.00 йдемо спати, кияни ще спЄвають.
      
      День 3: 25 липня
      
      Близько 10.45 вЄдчалюЊмо. До Онгудая ще зустрЄчаються протоки, мости. РЄка мЄлка з похилими деревами. Погода прохолодна, деколи починаЊ накрапати дощ. В ОнгудаNo причалюЊмо Є вирушаЊмо на пошуки молока. Познайомились з мЄсцевою жителькою (росЄянка за нацЄональнЄстю), яка розумЄЊ украNoнську мову. Виявилось у молодостЄ в неNo був хлопець Єз Закарпаття. З молоком не везе, та рятуЊ нова знайома, даЊ нам 3 л молока. ПродовжуЊмо сплав. ПростЄ дЄлянки використовуЊмо для тренування, робимо розвороти, чалки за камЄнь, траверси. ПЄсля Онгудая зникають протоки, рЄка набуваЊ гЄрського характеру, починаЊ "бурчати" Є в унЄсон до неNo починаЊ бурчати Борис. З'являються перешкоди у виглядЄ шивер, рЄка набираЊ потужностЄ. Через деякий час починаються скельнЄ виступи, з'являються прижими, рЄка обхоплюЊться каньоном. Робимо частЄ чалки для пошукЄв "здобиччЄ", а так як ми у цьому не специ (грибЄв не знаЊмо, ягоди в травЄ не розрЄзняЊмо, оленЄв не доганяЊмо, орлЄв не долЄтаЊмо), то ми на чалках дрЄмаЊмо. Наш катамаран для такоNo рЄки досить важкий та габаритний. Тому керувати ним важкувато, та якось справляЊмось, хоча напевне не на всЄ сто, про це свЄдчать БорисрвЄ "дружнЄ" оклики. На однЄй з чалок коло пасЄки (бджЄл не було - у вирЄй полетЄли, чи що), Костя навчаЊ нас як потрЄбно причалювати: з рЄзким розворотом Є виходом на берег - ми цього не робимо бо шкодуЊмо дно катамарана, та на важкЄших дЄлянках доведеться робити. Продовжуються шивери, руNoни ГЕС, починаЊться каньон.
      Близько 16.00 причалюЊмо на лЄвий берег, неподалЄк потоку Ѓдегем, Є розбиваЊмо табЄр. Красиве мЄсце: каньон, скелЄ, порЄг "ВхЄдний". Знову пЄзнЄй обЄд пЄд час якого оголошуЊться "комунЄзм" на печиво Є цукерки. Нам таке тЄльки скажи, ми розтягли усе - "як колгоспи за союзу". З Борисом йдемо замальовувати пороги. Отдых на Украине
      ПорЄг "ВхЄдний" - вже значнЄша перешкода. Його орЄЊнтири: пройшовши повз руNoни ГЕС, рЄка впираЊться в бом (скелю) Є повертаЊ на право. На лЄвому березЄ, на скелЄ, стоNoть пам'ятник туристу, що загинув 1981 року. Правим берегом проходить Чуйський тракт. Проте з води його не видно. ЗамальовуЊмо порЄг Є вертаЊмо в табЄр. На мене порЄг справив враження.
      Вечеря, вечЄрнЄй моцЄон коло рЄки Є обговорення завтрашнього дня мЄж членами нашого катамарану.
      
      День 4: 26 липня
      
      Вставання близько 8.00. Погода нам сприяЊ - сонячно. Обносимо лЄвим берегом речЄ, готуЊмось до проходження порогу. ОбговорюЊмо тактику проходження споглядаючи порЄг зЄ скелЄ. Йдемо двома катамаранами капЄтани КоздобЄн К. Є Гора Б. ЄншЄ органЄзовують страховку з берега Є фото та вЄдеозйомку зЄ скель. Йдемо тандемом страхуючи з води. ПорЄг складаЊться з двох сходинок: 1-ий катамаран проходить першу сходинку Є стаЊ в улово на страховку, пЄдходить другий катамаран, таким же ж чином проходиться Є друга сходинка.
      ПорЄг пройдено, чалимось на лЄвий берег, готуЊмось до страхування Єншого тандему. Поки ще Њ час тренуЊмось на катамаранЄ КостЄ - вЄн набагато сучаснЄший Є менший вЄд нашого, Костя критикуЊ нашу технЄку Є ми це сприймаЊмо як належне. Адже керЄвник завжди правий Є завжди критикуЊ (Костя), це знають усЄ 16 чол нашоNo команди. Другий тандем без пригод проходить порЄг Є ми завантажившись, рушаЊмо далЄ.
      РЄка котиться каньоном з частими виходами скель, швидка течЄя, декЄлька прижимЄв, майже суцЄльна шивера, Њ кЄлька мостЄв. Урсул набираЊ обертЄв Є "бурчить" все бЄльше, Борис бурчати став менше, напевне наша робота наближаЊться до вЄдмЄтки "задовЄльно". МЄсцевий житель росЄйськоNo нацЄональностЄ, ймовЄрно, у нетверезому станЄ на надувному матрацЄ катаЊться на хвилях, намагаючись зачепитись за катамаран, що спричиняЊ до невеличкоNo аварЄNo катамарана СергЄя - налетЄли на камЄнь. РЄка просто красива. Ще трохи сплаву Є б'Њмо табЄр нижче притоки Ѓльгумень (на нЄй Чуйський тракт вЄдЄйшов вЄд Урсула) на лЄвому березЄ. МиЊмось в рЄцЄ, обЄдаЊмо, заступаЊмо на чергування. КапЄтани займаються профЄлактичним оглядом катамаранЄв. Завтра цЄлий день стоNoмо на мЄсцЄ. Вечеря, пЄснЄ, розмови про баню, халва.
      
      День 5: 27 липня
      
      Для чергових вставання о 7.20. СнЄданок.
      ПЄсля снЄданку молодь кидаЊться на заготЄвлю дрЄв для банЄ, старше поколЄння будуЊ баню. Робимо гатку на невеличкЄй протоцЄ, тягаЊмо здоровеннЄ каменюки порушуючи закон Ньютона за допомогою закону АрхЄмеда. За порушення законЄв Андрюху ПлЄшка притягнуто до вЄдповЄдальностЄ - вЄн пробив ногу. ОбЄд, пересортовую продукти, роблю поправки в меню.
      Баня... Хоча не дуже вдала Є не дуже жарка, проте перша зроблена власними руками - це зЄгрЄваЊ душу, а тЄло пЄсля банЄ допомагають зЄгрЄти теплЄ речЄ. П'Њмо морс - холодний компот. ПЄд вечЄр почався дощ, переробляЊмо тент, хоча вЄн все рЄвно протЄкатиме. ГраЊмо на гЄтарЄ Є вечеряЊмо: млинцЄ з варенням - це презент жЄночоNo половини нашоNo команди. БагЄла розповЄдаЊ про ПЄвденний Полюс, де вЄн був двЄчЄ.
      
      День 6: 28 липня
      
      Вставання близько 8.00. СнЄданок: рис, чорнослив Є какао. ПакуЊмо табЄр.
      11.30 - вЄдчалюЊмо. РЄка поступово набираЊ крутого похилу, з'являються суцЄльнЄ шивери, багато "обливнякЄв". Приблизно через пЄв години - проходимо порЄг "ВовчЄ ями", по такЄй водЄ - нЄчого складного: на лЄвому поворотЄ рЄки - злив Є бочка середнього розмЄру. ДалЄ рЄка являЊ собою суцЄльну шиверу. Проходимо поселення Степушка, скоро вже порЄг "Замок".
      РЄка робить плавний поворот влЄво. На поворотЄ два зливи - це вже починаЊться "Замок", а сам порЄг за рЄзким поворотом на право. ОрЄЊнтир: на лЄвому березЄ високо на скелЄ - пам'ятник туристу.
      Чалимся на правий берег за зливами, виходимо на галявину - тут зручно "бити" табЄр Є видно - багато хто це робить. ПомЄтно слЄди кострищ, на деревЄ висить пошматований катамаран, неподалЄк галявини в лЄсЄ - ще один пам'ятник, мЄсце налаштовуЊ на серйозний лад - тут вже не до жартЄв. ВирЄшуЊмо бити табЄр.
      На рахунок проходження порогу Костя сказав:"Завтра подивимось". ОбЄдаЊмо Є невеликою групою вирушаЊмо верхом каньону до рЄки Катунь - приблизно 7-10 км. Спочатку пробували пройти низом, але десь через 1 км вперлися в скелю Є були змушенЄ вертатися. Деремося на верх, просуваЊмось стежиною, яка деколи добре помЄтна, а Єнколи не дуже. ЗустрЄчаЊться багато малини, порЄчок, агрусу. Через 5 км стежка виходить на згарища Є вже ними скидаЊться до Урсула, ще один кЄлометр берегом Є ми на КатунЄ. РЄка вражаЊ своЊю потугою, швидкЄстю течЄNo Є кольором води. ПЄдходить комерцЄйна група рафтерЄв Є каяки, переговорили Є рушаЊмо назад в табЄр. Дорогою збираЊмо дари природи.
      ВечеряЊмо Є лягаЊмо спати. Погода цЄлий день сприяла, а в ночЄ почав падати дощ. ЗасинаЊмо пЄд шум дощу Є порогу.
      
      День 7: 29 липня
      
      Вставання, зранку дощ продовжуЊться. ВирЄшуЊмо зробити дньовку. Дощ тримаЊ усЄх у наметах, тому хтось читаЊ художню лЄтературу, хтось дивиться на стелю, а хтось дивиться сни. ОбЄд. КЄлька наших вирушають по здобич, добувають черемшу.
      У рЄцЄ поступово прибуваЊ вода, порЄг стаЊ важчим у проходженнЄ. Ѓ якщо ранЄше Борис прогнозував для нашого екЄпажу 50/50 - пройдем без проблем/пройдемо з проблемами, то тепер його прогнози погЄршились - 90/10. Це не добавляЊ оптимЄзму, але всЄ крапки над "Є" розтавляЊ керЄвництво - порЄг будемо обносити. За оцЄнкою киян, цей порЄг 6 категорЄNo складностЄ, крЄм того тут важко органЄзувати страховку, крЄм того це тЄльки початок Нижнього каньону, а не його кЄнець. Обносити, так обносити. Хоча ще залишаЊться надЄя, що вода спаде. ВечеряЊмо Є лягаЊмо спати. Цього вечора почув вЄд КостЄ гарне прислЄв'я: "КерЄвник повинен опиратись на сильнЄших, а орЄЊнтуватись на слабших"
      
      День 8: 30 липня
      
      Вставання перед 7.00. СьогоднЄ обнос речей на 1 км нижче по течЄNo. БЄля 9 години ранку перший катамаран (кап.КаздобЄн К., Богилло В., Гора Б., Горон В.) готовий до старту. УсЄ решта стоять на страховцЄ, вЄдео Є фото зйомцЄ. Поправили упори, скинули на воду, пЄддули, пЄшли. КЄлька разЄв конкретно заляло, але дЄлянку до мЄсця де знаходяться речЄ пройшли гарно. ВЄдчалювали паралельно великЄй косЄй бочцЄ. Вода значно пЄднялася, пересидЄли ми тут. СлЄдом за ним пЄшов байдарочний катамаран (кап. Романовський В., Бандур В., Слюсаренко С., Михайлов Ѓ.), потЄм третЄй катамаран (кап. Слюсаренко С., Романовський В., Гора Б., Горон В.) Є замикаючим був наш катамаран (кап. Гора Б., Горон В., Рибаков О., ПлЄшко А.). ДалЄ нас чекаЊ семикЄлометровий НижнЄй каньон. Вантажимо речЄ Є рушаЊмо. РЄка являЊ собою суцЄльний швидкотЄк з валами, бочками, шиверами. Важко вЄдрЄзнити де пороги, а де шивери, все зливаЊться в суцЄльну кашу. Така вода може Є навчити, Є провчити. Близько 12 вЄдчалюЊмо Є йдемо двома тандемами.
      Плавний поворот вправо, а потЄм рЄзко влЄво. ВлЄтаЊмо в бочару. Костя зачалився на лЄвому березЄ, ми пробуЊмо зачалитись на правий, бЊмось кормою об скелю Є в кЄнцЄ-кЄнцЄв чалимся на лЄвий. Йдемо далЄ. Значне звуження рЄки - справжнЄ скельнЄ ворота. Беремо Noх без штрафЄв. ДалЄ бочки Є чалка на лЄвий берег. АндрЄй гальмуЊ, та недвозначнЄ вигуки Бориса Є стусан ставлять усе на своNo мЄсця: катамаран на берег, Андрюху з чалкою коло дерева. ЧекаЊмо другий тандем. ВЄн причалив Є ми трохи вЄдпочиваЊмо, хоча цЄ вЄдпочинки Є виводять з спортивного режиму, та що поробиш. Робимо як усЄ.
      Один раз боком зайшли в бочку Є одного разу трохи розвернуло в бочцЄ, та поки що все номально. НашЄ переднЄ вже трохи втомилися - це вЄдчуваЊться. Та вже на берегах знайомЄ пожарища, скоро Катунь, маЊмо прорватися.
      Майже бЄля впадЄння Урсула в Катунь здоровений зуб, Є переднЄй катамаран на нього влЄтаЊ. Чалимся на лЄвий берег. У КостЄного катамарана значна травма - порваний лЄвий балон, вони причалювали на "пЄддувахах". Фото на пам'ять Є ми переправляЊмось на правий берег Урсула для розбиття табору. МиЊмось у КатунЄ, вода дуже холодна. ПропливаЊ група комерцЄантЄв, здоровенний плЄт.
      Погода цЄлий день нам сприяЊ - свЄтить сонечко. З вечерЄ ми заступаЊмо на чергування. Костя займаЊться ремонтом катамарана.
      РЄку Урсул пройдено.
      
      День 9: 31 липня
      
      СьогоднЄ невеликий перехЄд до гирла рЄки В.Сумульта. Це рЄка 6 категорЄNo складностЄ, по якЄй в 1981 Костя робив першопроходження.
      Вали на КатунЄ до 1-1,5 метра, велика ширина русла - тут вже зовсЄм Єнша тактика. ПричалюЊмо, б'Њмо табЄр на лЄвому березЄ Сумульти Є своЊю четвЄркою вирушаЊмо на радЄальний вихЄд у гори. Планували пЄднятись правим берегом рЄки (тут по картЄ Њ дорога) до переправи через рЄку Є пЄднятись на вершину - 2500 м, але переправи не знайшли Є заночували на правому березЄ рЄки.
      
      День 10: 1 серпня
      
      Погода супер. Довго спимо, встаЊмо близько 8.00, виходимо коло 10.00 Є правою притокою Сумульти пробуЊмо пЄднятись на вершину 1977 м. Жара, рухаЊмось ледь помЄтною стежиною, до обЄду пЄднЄмаЊмось на перевал. Тут стежка губиться серед буреломЄв. ПЄд час NoNo пошукЄв знаходимо табун коней - красиве видовище: здоровеннЄ, чистЄ, майже вЄльнЄ, якщо не рахувати клеймо. ОбЄдаЊмо на перевалЄ Є вирушаЊмо до табору. Загалом пройши до 30 км хоча на верх Є не пЄднялись. ТабЄр, вечеря, сон.
      
      День 11: 2 серпня
      
      Вийшли в 10.30. РЄка широка з плесами Є потужними шиверами. Вали до 2,5-3 метрЄв, обливняки, бочки, але в загальному нЄчого складного. Ми попали в малу воду на КатунЄ. Чалка йде за чалкою. Через 5-6 км мЄст через рЄку. Кияни шукають баранЄв Є здобич. РушаЊмо далЄ. Б'Њмо табЄр неподалЄк В.Аяли. ВеличезнЄ каменюки, пЄсок (як вЄн вже надоNoв, вЄн усюди: в наметЄ, кашЄ, на зубах). Знайшли водоспадик на потЄчку, миЊмось.
      
      День 12: 3 серпня
      
      ВЄдчалили близько 10.00 год. ТечЄя швидка, зустрЄчаються шивери, гриби, невеликЄ воронки, вали. Вздовж берега багато великих каменюк, скелЄ де-не-де пЄдходять до самоNo води, зустрЄчаються скельнЄ острови. СьогоднЄ заплановано дЄйти до Куюса - це вже недалеко вЄд порогу "Тельдекпень 1". ПЄд час одного з причалЄв на сонцЄ трЄскаЊ катамаран ВолодЄ. Вони шиються, з ними залишаЊться катамаран СергЄя, ми Є Костя йдемо далЄ. Жарко, але поступово захмарюЊться. Де ж той Куюс?
      У повЄтрЄ вловлюЊться запах баранЄв - це здобич, робимо чалку Є йдемо на пошуки. Барани Њ, але Noх не купиш - це державне племЄнне господарство. ЧекаЊмо наших, Noх довго немаЊ. ВЄдчалюЊмо, проходимо ще трохи Є б'Њмо табЄр за 3-4 км вЄд порогу "Тельдекпень 1". Знову пЄсок. ПочинаЊться дощ, п'Њмо чай в наметЄ, у нас в гостях Костя. Вася, БагЄла Є МарЄя пЄшли в село за здобиччю. Ще не було обЄду, а вже час вечерЄ, тому ми дуже голоднЄ, чекаЊмо решту катамаранЄв. А ось Є вони - Noх затримав вЄтер. Варимо спЄльну обЄд+вечеря. Прийшли нашЄ мисливцЄ, принесли сир, молоко, сметану, гриби. Свято шлунка.
      
      День 13: 4 серпня
      
      СнЄданок на 7.30 вже готовий, перед тим почався дощ Є ми по швидкому натягували тент. Погода сЄра. ВЄдчалюЊмо близько 11.00, за поворотом рЄки невелика шивера з валами, а далЄ плеса, що деколи змЄнюються шиверами. Через 25 -30 хв пЄдходимо до порогу "Тельдекпень". Перед порогом на правому поворотЄ рЄки розгонна шивера, з великими валами - до 3 метрЄв. Проходимо пЄд правим берегом, де вали меншого розмЄру, але все рЄвно добряче дЄстали.
      Сам порЄг схожий на морський фЄорд. СкелЄ, рЄзке звуження рЄки, значна глибина (зЄ слЄв КостЄ до 18 м). Над порогом виднЄЊться мЄст.
      Чалимся на правий берег у великому уловЄ, йдемо на розвЄдку порогу. Найкраще NoNo робити з мосту. На мостЄ багато людей, якЄ незрозумЄло що розвЄдують. По такЄй водЄ нЄбито все зрозумЄло, нЄбито нЄчого складного: просто гребемо на швидкостЄ вперед Є рЄвно тримаЊмо судно. ГотуЊмся до проходження.
      На рафтах йде група комерцЄантЄв, йдуть по крутому - пЄд правий берег, адже там вали бЄльшЄ. Через хвилину рафт вже самостЄйно сплавлявся, а екЄпаж просто плив у водЄ. Та в уловЄ всЄ повилазили назад, хто самостЄйно, хто за допомогою катамарана страховки. ПорЄг проходимо тандемом: Костя - Борис; СергЄй - ВЄктор.
      ПорЄг Є справдЄ виявився простим, хоч нависаючЄ стЄни Є велика кЄлькЄсть води справляли гнЄтюче враження. СтаЊмо на страховку Є на фотозйомку. ПорЄг пройдено Є рушаЊмо далЄ. Попереду порЄг "Тельдекпень 2". За звЄтами з Єнтеренету вЄн складнЄший, за Костею вЄн простЄший. Через 1-2 км - порЄг.
      РозвЄдка Є пЄшли. Проходимо першими Є стаЊмо на страховку, в порозЄ велика нестабЄльна воронка.
      Каньон хоч Є не дикий, але вражаЊ своЊю красою. ПЄсля порогу стаЊмо на обЄд на лЄвому березЄ, навпроти нас цЄле наметове мЄстечко.
      РЄка знову котиться то шиверами, то плесами. Гребемо до Еландинського порогу - рЄка повнЄстю перекрита виходами скель, потужнЄ зливи. ВирЄшуЊмо це дЄло залишити на завтра, тому б'Њмо табЄр на правому березЄ. МЄсця дуже засмЄченЄ, дрова майже повнЄстю вЄдсутнЄ - вЄдчуваЊться, тут стояло багато туристЄв, .... а може свиней ??? Знову пЄсок пЄд ногами, в наметЄ, кашЄ .... Дощ. Пошуки дров. Вечеря Є сон.
      
      День 14: 5 серпня
      
      СьогоднЄ плануЊмо дЄйти за Чемал, киNoвська команда плануЊ сплавлятись до Манжерока. На снЄданок - манка з чорносливом.
      ВЄдчалюЊмо близько 11 год. Наш катамаран першим проходить Еландинський порЄг. ВеликЄ вали, але взагалЄ то нЄчого складного. СтаЊмо на страховку. Проходять решту катамаранЄв. Навкруги красивЄ краЊвиди. Трохи далЄ залишки недобудованоNo ГЕС. ТечЄя швидка, багато воронок, поганок. Правим берегом йде дорога.
      Погода нам сприяЊ, гребемо. Катамарани СергЄя Є ВолодЄ вЄдстають. Проходимо скельнЄ ворота з невеликою шиверою Є стаЊмо обЄдати на лЄвий берег. Хмариться Є починаЊться дощ. ВЄдчалюЊмо.
      Пороги, за ними Чемальська ГЕС на правЄй притоцЄ. РЄзке звуження рЄки, воронки - ЧемальськЄ ворота. У ЧемалЄ зачалюЊмся. На березЄ комерцЄйнЄ рафтери розпивають алкогольнЄ напоNo. НашЄ пЄшли в магазин за продуктами. ВечорЄЊ. ЦЄкавий мЄст на скельнЄй грядЄ. НарештЄ табЄр. Трохи дощить, знову пЄсок. ТабЄр на високому лЄвому березЄ за 7 км вЄд Чемала, поруч багато сухих дров.
      
      День 15: 6 серпня
      
      ОстаннЄй день разом. Трохи сумно - бо вже до всЄх звикли, Є в той жеж час - радЄсно - скоро до дому.
      ВЄдчалюЊмо пЄзно - близько 11. Кияни надавали нам купу цукеркЄв. РЄка набуваЊ рЄвнинного характеру, хоча подекуди зустрЄчаються шивери, воронки. Вже вЄдчуваЊться цивЄлЄзацЄя - пЄдвЄснЄ Є автомобЄльнЄ мости, села де можна купити молока, що ми успЄшно Є робимо. Погода виправляЊться, виходить сонце.
      КиNoвська бригада до Манжерока не йде, вони планують виNoжджати з Усть-Семи, ми самостЄйно вирушаЊмо далЄ. ОстаннЄй перекус разом, обмЄн адресами, купуЊмо в АндрЄя насос для катамарана.
      ВЄдчалюЊмо, хоча хочеться додому.
      На рЄцЄ багато островЄв, течЄя сповЄльнюЊться. ПересЄдаЊмо в байдарочну посадку, хоча коли потрЄбно - пересЄдаЊмо в канойку, вода - це не жарти. ПерехЄд до Аржан-Суу (СрЄбне джерело). ОрЄЊнтир - тросовий мЄст. Чалимся, закуповуЊмось продуктами Є сувенЄрами, тут добре розвинута Єнфраструктура послуг.
      БЄля с.Манжерок - красивий порЄг у виглядЄ латинськоNo букви "S". ДалЄ мЄст Є пЄсля нього ще один порЄг з бочкою Є валами - це вже за селом СоуЊга. На нього можна Є не потрапити, тому що тут рЄка островами дЄлиться на рукави. Багато рафтерЄв-комерцЄянтЄв. ШкодуЊмо що не зробили на катамаранЄ щогли Є не повЄсили нашого нацЄонального прапора.
      ВечорЄЊ, близько 20.00 зачалюЊмся на лЄвому березЄ, недалеко вЄд села Ая. Гарна стоянка, тЄльки знову пЄсок. Варимо суп з кльоцками Є соЊю. НастрЄй хороший, хоча вже хочеться до дому. Борис агЄтуЊ за Барнаул, та ми вирЄшуЊмо, що з нас Є БЄйська буде достатньо (хоча зараз я вже шкодую, що не погодились йти далЄ, побачили б Обь. Треба слухати старших).
      
      День 16: 7 серпня
      
      Вставання - 6.00, манка, обЄд на воду Є близько 9 пЄшли. РЄка перетворилася повнЄстю на рЄвнинну, але течЄя хороша. Сонячно, гребемо Є спЄваЊмо, засмагаЊмо Є сушимо черевики.
      10.10 - пЄдвЄсний мЄст - село Платово. 12.00 - село Хуторки, бЄля села переправа.
      Поход в Карпаты
      13.30 - село Сростки, велика вежа, яку видно здалеку.
      Вже починаЊ вЄдчуватися втома, ми ще нЄразу не причалювали вЄд 9 год. Темп витримуЊмо хороший, рЄка поки що допомагаЊ. За Сростками пообЄдали на водЄ, сили вЄдновилися. СьогоднЄ будемо коло БЄйська. На рЄцЄ багато островЄв, проток, мЄж якими важко орЄЊнтуватись. ПЄсля СросткЄв видЄляЊться основне русло з великими островами, течЄя сповЄльнюЊться. Ширина рЄки бЄля 300 м.
      ПричалюЊмо близько 16 коло села Верх - Катунське, з вЄдси будемо виNoжджати. Борис робить ще одну спробу агЄтувати за Барнаул, ми NoNo вЄдхиляЊмо Є беремся за розбЄрку катамарана. Хмариться. Дощ.
      Просушитись не буде можливостЄ, це засмучуЊ, бо за 4 днЄ, якЄ ми будемо в дорозЄ речЄ конкретно просмердяться. Йдемо з Кам'янцем в село на пошуки машини, щоб пЄдNoхати до траси, або дороги, щоб пЄдЄйти до траси, якщо не знаЊдемо машини; продуктЄв, щоб вЄдновити сили Є психЄчну рЄвновагу - адже ми вже пЄшоходи. Машини не знайшли, але знайшли "приЊмних" спЄврозмовникЄв, представникЄв прекрасноNo половини людства у найнебезпечнЄшому вЄцЄ - до 15 рокЄв (Про УкраNoну знають: у нас всЄ п'ють, у нас безробЄття, у нас Кучма). Ледве вЄд них спекались.
      За вечерею по лЄтрЄ молока на брата (1 л - 1 рос. руб) Є по пЄв буханки хлЄба. НастрЄй хороший.
      
      Горон В.
      ТК "КРИСТАЛ"
  • Оставить комментарий
  • © Copyright Рибаков Олександр Володимирович (kamyanets@mail.ru)
  • Обновлено: 10/04/2011. 24k. Статистика.
  • Водный:Алтай
  •  Ваша оценка:

    Техподдержка: Петриенко Павел.
    Активный туризм
    ОТЧЕТЫ

    Это наша кнопка