Рибаков Олександр Володимирович: другие произведения.

Отчет: Вело Закарпаття

[Современная][Классика][Фантастика][Остросюжетная][Самиздат][Музыка][Заграница]|Туризм|[ArtOfWar]
Активный туризм: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Помощь]
  • Комментарии: 3, последний от 08/08/2006.
  • © Copyright Рибаков Олександр Володимирович (kamyanets@mail.ru)
  • Обновлено: 10/04/2011. 15k. Статистика.
  • Отчет. Вело:Карпаты ,Украина , 355 км , 1 к/с , Велосипед
  • Дата похода 30/05/2006 {4 дн}
  • Маршрут: закарпатье - Воловець - Подобовець - Водоспад Шип®т - Воловець - Санатор®й Карпати - Чинад®Њво - Мукачево - Берегове - Ѓршава - П®дг®рне - Зачарована долина - Ѓльниця - Ѓршава - Хуст - Сокирниця - Крайн®ково - Тяч®в - Солотвино - Д®лове - Рах®в
  • Оценка: 4.60*7  Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Маршрут ц®кавий для проходження, особливо тим, хто, ц®нуЊ гарн® дороги, високу швидк®сть, мальовнич® пейзаж® довкола. www.tourclub.com.ua

  •   Вело Закарпаття 2006
      
      (Обласний спортивно-туристський клуб, м.ТернопЄль)
      
      Походы в Карпаты www.tourclub.com.ua
      
      Воловець - Подобовець - водоспад ШипЄт - Воловець - санаторЄй Карпати - ЧинадЄ?во - Мукачево - Берегове - ?ршава - ПЄдгЄрне - Зачарована долина - ?льниця - ?ршава - Хуст - Сокирниця - КрайнЄково - ТячЄв - Солотвино - ДЄлове - РахЄв
      
      
      
      День 1 95км
      
      Воловець - Подобовець (водоспад ШипЄт) - Воловець - ЧинадЄ?во
      
      У Воловець приNoхали потягом КиNoв-Ужгород близько 8 год. Поки вЄдправили телеграму, перепакували рюкзаки, розвЄдали виNoзд з мЄста була вже дев"ята година.
      
      Щоб виNoхати з Воловця в Подобовець (напрямок на МЄжгЄр"я) потрЄбно вЄд вокзалу виNoхати вниз на головну вулицю Є повернувши направо Noхати прямо через кЄльце. НевдовзЄ проNoжджа?ш пЄд колЄ?ю, дорога дещо поверта? вправо. Попереду невисокий перевал, близько 600м з крутими поворотами. По перевалу проходить кордон мЄж Воловецьким та МЄж гЄрським районами, об лаштованЄ мЄсця вЄдпочинку. Як до, так Є пЄсля перевалу ? невеликЄ готельчики, кафе. На водоспад ? двЄ дороги: одна коротша ?рунтова через Подоб овець, Єнша - краща асфальтована через Пилипець. Ми поNoхали ?рунтовою. Щоб вийти на неNo, потрЄбно одразу пЄсля спускЄв, по в"NoздЄ в Подобовець повернути праворуч у напрямку мЄсцевоNo школи. БЄля школи влЄво. НевдовзЄ дорога пЄсля незначних пЄдйомЄв спуска?ться в долину села Пилипець.
      
       Там саме будуються бази вЄдпочинку. Там потрЄбно повернути вправо Є через мЄсток Noхати далЄ селом. Дорога закЄнчу?ться прямо перед водоспадом ШипЄт. ОблаштованЄ мЄсця вЄдпочинку. ВЄдстань вЄд Воловця близько 15 км.
      
      Повертались на трасу ми вже через Пилипець. В Подобовцю бЄля основноNo дороги, лЄворуч, ? чудова дерев"яна церква 19 столЄття (за словами мЄсцевих) та дзвЄниця.
      
      ПообЄдали у ВоловцЄ. Щоб виNoхати на Сваляву з Воловця, якщо повертатись з водоспаду, потрЄбно на кЄльцЄ повернути вправо. Дорога поступово пЄднЄма?ться на перевал Менчиль (722м). Нам здалось, що вЄн легший за подобовецький, хоч по картЄ нЄби вищий. Попереду ще один пЄдйом в районЄ села Абранка. Дорога сюди досить непогана, хоч слЄдкувати за покриттям необхЄдно, мЄж селами якЄсть асфальту практично не вплива? на швидкЄсть (в населених пунктах дороги дещо понЄвеченЄ). В НижнЄх Воротах наша дорога виходить на трасу ЛьвЄв - Ужгород. Траса просто чудова !!! Широка, якЄсно заасфальтована, розмЄчена дорога !!! Трохи забагато машин ... Але мЄсця вистача? на всЄх. Чудова, мальовнича долина р.Латориця, акуратнЄ мЄстки, вЄдсутнЄсть поселень - все сприяло швидкЄй при?мнЄй NoздЄ. Лиш трохи затьмарила нашу радЄсть злива... Проте, навЄть в зливу калюж на трасЄ практично не було. ? пилюки не було. Насолоджувались ми дорогою аж до самого Мукачева. Спочатку була спокуса випробувати дорогу (Воловець-Свалява) вздовж залЄзницЄ (Єде трохи схЄднЄше за описану), але нас вчасно попередили про NoNo незадовЄльну якЄсть. Варто заNoхати в санаторЄй Карпати перед ЧинадЄ?вим (напроти залЄзничноNo станцЄNo, ? вказЄвники). Це колишнЄй палац графа Шенборна - гарна будова, мальовничий парк, магазин. Можна зайти Є в середину - кажуть там ? якась надзвичайно цЄнна люстра, яку викрада? кожен "нормальний" мЄсцевий мафЄозЄ (та мЄлЄцЄя, видно, непЄдкупна).
      
      В ЧинадЄ?вому ? ще також замок, в якому зараз автоколона, але його ми не побачили (замучила ностальгЄя по нормальнЄй дорозЄ). Ночували мЄж ЧинадЄ?вим Є Мукачевим, практично одразу пЄсля сервЄс-центрЄв для вантажЄвок, стоянки для Т?RЄв... Багато комарЄв ... Воду брали на стоянцЄ, хоч повз табЄр щось текло.
      
      Середня швидкЄсть на дЄлянках: Воловець-ШипЄт-НижнЄ Ворота - 19 км/год, НижнЄ Ворота-ЧинадЄ?во - зросла до 20 км/год. СпЄдометр не обнулювався протягом всього походу, тобто середня швидкЄсть визначалась також на основЄ вже пройденоNo вЄдстанЄ за весь попереднЄй час.
      
      
      
      День 2 90 км
      
      ЧинадЄ?во - Берегове - ПЄдгЄрне (Зачарована долина)
      
      
      
      ВранцЄ знову дощ... ДоNoхали до Мукачевого, подивились замок. Тут день мЄста. Вийшло сонечко. Перекусили Є поNoхали в Берегове. Начитались на сайтЄ www.castles.com.ua про ?вропейську чарЄвнЄсть цього мЄстечка... Також там ? басейни з "вЄчно теплою" водою та старий винзавод. Ми побачили кЄлька старих реформаторських храмЄв, багато угорських написЄв, чудову конюшню з чудовими кЄньми. Також доки ми Noли морозиво у центрЄ, до нас постЄйно приставали бомжЄ. Загалом склада?ться враження, що живуть люди тут, м"яко кажучи, не гЄрше нЄж на ТернопЄльщинЄ. З Берегового поNoхали на ?ршаву. За мЄстом Є далЄ вздовж дороги багато виноградникЄв. Непогана дорога, маленькЄ ошатнЄ села, реформаторськЄ храми, угорськЄ написи...
      
      З ?ршави повернули на БрЄд, далЄ на ПЄдгЄрне. Одразу за селом почина?ться дорога в Зачаровану долину (Зачарований край). Дорога погана... для шосейного велосипеда, вкрита крупним гравЄ?м, булижником. На кросовому з вантажем Noхати можливо, але постЄйно потрЄбно маневрувати. ШвидкЄсть до 10 км/год. Так, за 2.5 год вийшли ми на велику галявину, точнЄше болото (урочище Багно). СутенЄло, намет поставили пЄд лЄсом, бЄля рЄчечки. Гарно. На вечерю ґ- картопля, свЄжЄ огЄрочки та зелена цибуля !
      
      
      
      Середня швидкЄсть досягла 21 км/год Є на кЄнець дня впала до 19.8км/год.
      
      
      
      День 3 60 км
      
      Зачарована Долина - Хуст (Долина нарцисЄв)
      
      
      
      Ми знали, що протягом всього походу мають бути дощЄ...
      
      Цього дня з самого ранку до десь 15.00 була злива. Ми ще раз наосолодились пейзажем ЗачарованоNo долини, зЄбрали речЄ Є покотили(сь). Вертатись вчорашньою дорогою не хотЄлось, Є вирЄшили спускатись в ?льницю. На цьому шляху десь, згЄдно описЄв, мають бути скельнЄ виходи висотою близько 20м. Називаються Смерековий камЄнь. Також там ? завалений гротик, де колись була мЄнеральна вода. Якщо рухатись вздовж болота по основнЄй дорозЄ, то в самому його пЄвденному кЄнцЄ ? поворот вправо, в лЄс. Дорога трохи Noжджена. ? хоч згЄдно нашоNo кЄлометрЄвки ця дорога не мала вивести нас до скель, ми проNoхали повз щось подЄбне. Очевидно, вона десь з"?дналась з дорогою, яка виходить приблизно з середньоNo частини болота (згЄдно кЄлометрЄвки). ОрЄ?нтовно на половинЄ спуску (можливо, трохи вище) ? "прихисток вЄд негоди" - будиночок, де можна переночувати (? пЄч). ОскЄльки була злива, туман ми лиш швидко оббЄгли камЄнцЄ при дорозЄ, так Є не знайшовши власне Смерековий камЄнь. ВЄн очевидно лежить десь ще далЄ вправо вЄд дороги, в долинЄ потЄчка. ПотЄм нам розказали, що до нього краще добиратись Єншою дорогою з ПЄдгЄрного або з ?льницЄ (приблизно так, як ми спускались). ВрештЄ ми вийшли до полонинки з руNoнами хати, на потЄк, який тече вЄд Смерекового каменя. Там погрЄлись бЄля ватри пастухЄв. Вони пригостили нас обЄдом: печена картопля (крумплЄ) з сиром та хлЄб з пЄджареним салом (солониною) + печиво. На спуску на цю галявину я пробив задн? колесо, тож у нас була поважна причина для зупинки пЄд дахом.
      
      Отже, по обЄдЄ, дощ трохи вщух Є ми спустились в ?льницю. Як на пЄдйомЄ так Є на спуску, бЄльшу частину дороги шосейний велосипед потрЄбно було просто везти (таскати, штовхати, переносити), кросовий тримався досить непогано, хоч подекуди теж потрЄбно було покидати зручне сЄдло. На спуску в ?льницю колеса забились кЄлограмами червонястоNo глини, вЄд якоNo вЄдмивались в однойменнЄй рЄчцЄ. ВиNoхавши на трасу на радостях докотились до Хуста, перекусили Є поNoхали на ночЄвлю в Долину нарцисЄв (попередньо здобувши 3л молока). Нарциси, нажаль, вЄдцвЄли, Є перед нами було просто жовте болотисте поле. Все одно при?мно. Хмари поступово структуризувались. ВвечерЄ була сильна, але коротка злива, але нас вона лиш заколисала.
      
      
      
      Середня швидкЄсть 19км/год.
      
      
      
      День 4 110км
      
      Долина нарцисЄв - РахЄв
      
      Цього дня мала бути дньовка, але оскЄльки ми просидЄли пЄв вчорашнього дня перечЄкуючи дощ, вирЄшили вЄд неNo вЄдмовитись. Також "екЄпаж" Є шосейний велосипед вЄдмовились вЄд виходЄв в гори по неасфальтованих дорогах, тому ми не поNoхали в Липовець дивитись на озеро в кратерЄ вулкана. Хоч воно, певне, варте вЄдвЄдання. На нашЄй совЄстЄ також пропущене озеро пЄд хребтом Синяк, неподалЄк ЧинадЄйового. За нашими неперевЄреними даними, там теж ма? бути озеро в кратерЄ вулкана. Але в ЧинадЄйому ми зустрЄли чоловЄка, який розказав нам, що то зовсЄм не вулканЄчне озеро, а затоплена яма, з якоNo брав глину ще його дЄд, Є нема? там на що дивитись. СкромнЄсть аборигенЄв щодо оцЄнки сусЄднЄх Noм природних багатств нам вЄдома, але тодЄ ми повЄрили мЄсцевому авторитету (також нас дещо насторожила вЄдсутнЄсть ЄнформацЄNo в нетЄ про це озеро).
      Отже, ми попрямували в сторону Тячева, дорогою оглянувши дерев"янЄ церкви в СокирницЄ Є КрайнЄково. Дерев"янЄ храми також ? в Єнших сусЄднЄх селах (зокрема ОлександрЄвка Є Данилово). Але вони знаходяться трохи далЄ вЄд траси. В якомусь селЄ праворуч на Хустом, кажуть, ? буйволи та ЄншЄ незвичайнЄ для цього краю тварини.
      
      Гарне мЄстечко ТячЄв ма? в центрЄ кЄлька старовинних храмЄв.
      
      В Солотвиному покупались в соляних озерах. ЦЄкаво, що шар води бЄля самоNo поверхнЄ досить холодний, а внизу вода досить тепла.
      
      ПЄсля Великого Бичкова дорога врЄза?ться в гори, долина Тиси вужча?, частЄшають пЄдйоми та спуски, дорога петля?, Є набува? новоNo, гЄрськоNo краси. Проминули прикордоннЄ пости Є близько 16.00 були в РаховЄ, голоднЄ Є стомленЄ. Поживний обЄд швидко повернув нам сили. МенЄ потрЄбно було заNoхати в с.Зелене (Верховинського р-ну) до друзЄв Є я чекав на дизель до Ворохти. АндрЄй вирЄшив Noхати додому через ЛьвЄв Є залишився чекати на свЄй потяг до опЄвночЄ. Я ж десь о 21.00 виNoхав з Ворохти Є ночував вже за КривопЄльським перевалом (близько 1000м) в с.Красник. Наступного дня тЄ?ю ж дорогою повернувся в Ворохту Є звЄдти потягом поNoхав у ТернопЄль.
      
      
      
      
      
      
      
      Всього по маршруту Воловець-РахЄв пройдено близько355 км.
      
      Середня швидкЄсть 20.4км/год
      
      Максимальна швидкЄсть 57.8 км/год (на спуску вЄд с.Широке до м.Хуст )
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
       sd
      
      
      
      
      
      Для пЄдготовки маршруту використано ЄнформацЄю з сайтЄв www.castles.com.ua www.gory.com.ua, походы в Карпаты, сплавы по реке Днестр, рафтинг по Черемошу, экскурсии в пещеры
      
      
      
      
      
      
      
      Учасники
      
       1. Рибаков Сашко - Обласний спортивно-туристський клуб
       2. ПлЄшко АндрЄй - ГЄрський клуб "ТернопЄль"
      
      
      
      Спорядження
      
      Велосипеди:
      
       1. Univega Terreno Sport (кросовий)
       2. Старт-шосе оснащений новими елементами (шосейний)
      
      
      
      Намет двомЄсний однослойний + полЄетилен
      
      Газовий балон + пальник (використали близько 200г газу)
      
      РемнабЄр
      
      Фотоапарат 2шт
      
      
      
      Побут
      
      СнЄданки Є вечерЄ: готували на газЄ швидкорозчиннЄ напЄвфабрикати (МЄвЄна, пластЄвцЄ)
      
      ОбЄди: переважно купували в населених пунктах, консерви, пирЄжки, хлЄб...
      
      ПостЄйно мали з собою курагу, родзинки, шоколад, горЄшки для дрЄбних перекусЄв.
      
      Велосипеди ставили поруч з наметом Є накривали полЄетиленом разом з наметом.
      
      
      
      Висновки
      
      1. ПотрЄбно мати запаснЄ камеру, гальмЄвнЄ колодки. Колодки в гЄрському походЄ можуть зноситись за тиждень на задньому колесЄ, Є десь за 2 тижня попереду.
      
      2. Варто мати з собою масло для змащування ланцюга (масло швидко змива?ться дощами).
      
      3. ПотрЄбно мати повнЄ (з пальцями) рукавицЄ (ЄнодЄ бува? холодно).
      
      
      
      Загалом маршрут цЄкавий для проходження, особливо тим, хто, цЄну? гарнЄ дороги, високу швидкЄсть, мальовничЄ пейзажЄ довкола.
      
      
      
      Рибаков Сашко
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
  • Комментарии: 3, последний от 08/08/2006.
  • © Copyright Рибаков Олександр Володимирович (kamyanets@mail.ru)
  • Обновлено: 10/04/2011. 15k. Статистика.
  • Вело:Карпаты
  • Оценка: 4.60*7  Ваша оценка:

    Техподдержка: Петриенко Павел.
    Активный туризм
    ОТЧЕТЫ

    Это наша кнопка